Η υστεροσκόπηση είναι ενδοσκοπική τεχνική, κατά την οποία ελέγχονται τα έσω γεννητικά όργανα της γυναίκας με τηλεσκοπική κάμερα.
Πραγματοποιείται για τη διάγνωση παθήσεων( διαγνωστική υστεροσκόπηση) και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει επέμβαση( επεμβατική υστεροσκόπηση) αν κριθεί απαραίτητο, καθώς είναι απόλυτα ασφαλής. Η υστεροσκόπηση είναι μία ανώδυνη ειδική εξέταση και διαρκεί από λίγα λεπτά της ώρας στην περίπτωση της διαγνωστικής εώς και 1 ώρα στην περίπτωση της επεμβατικής.
Με την υστεροσκόπηση μπορούμε να παρατηρήσουμε:
- Το μέγεθος και το σχήμα της κοιλότητας της μήτρας
- Τα στόμια των σαλπίγγων
- Την υφή και το βαθμό ανάπτυξης του ενδομητρίου
- Τον τραχηλικό σωλήνα (ενδοτράχηλο).
Το υστεροσκόπιο είναι τηλεσκόπιο διαμέτρου 2,8-10 mm και με γωνίωση 0 ή 30 μοίρες. Περιβάλλεται από μεταλλικό κάλυμμα, το οποίο επιτρέπει την ροή του μέσου διαστολής της ενδομήτριας κοιλότητας και την εισαγωγή λεπτών ειδικών εργαλείων για επεμβάσεις.
Το υστεροσκόπιο συνδέεται με την πηγή ψυχρού φωτισμού με ειδικό καλώδιο οπτικών ινών και μέσω κάμερας με δέκτη (monitor) για την λήψη εικόνας. Ως μέσο διαστολής στην διαγνωστική υστεροσκόπηση χρησιμοποιείται C02 ή Na Cl 0,9% (φυσιολογικός ορός), ενώ στην επεμβατική υστεροσκόπηση, οπού συνήθως χρησιμοποιείται και ηλεκτροδιαθερμία, χρησιμοποιούνται μη ηλεκτρολυτικά και μη αγώγιμα υγρά, όπως Sorbitol ή Glycine.
Υστεροσκόπηση και Υπογονιμότητα.
Η υστεροσκόπηση υπερτερεί της υστεροσαλπιγγογραφίας για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας και των επανειλημμένων αποβολών. Αποτελεί σημαντικό εργαλείο στη διάγνωση και τη θεραπεία της υπογονιμότητας, διότι έχει βρεθεί ότι σε ποσοστό έως και 62% των υπογόνιμων γυναικών υπάρχει παθολογία της ενδομητρικής κοιλότητας.
Πότε προτείνεται η Υστεροσκοπηση;
Για να διευκρινίσει τα ευρήματα της σαλπιγγογραφίας και του υπερηχογραφήματος που αφορούν σε:
- συμφύσεις
- πολύποδα
- υποβλεννογόνιο ινομύωμα
- συγγενή ανωμαλία
- Σε επανειλημμένες αποβολές
- Μετά αποτυχία κυήσεως σε δύο συνεχόμενες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης
- Σε ιστορικό αποβολών, εκτρώσεων, διαγνωστικών αποξέσεων και άλλων επεμβάσεων στην κοιλότητα της μήτρας
- Για διερεύνηση ανεξήγητης υπογονιμότητας σε συνδυασμό με λαπαροσκόπηση
- Ως μέθοδος ρουτίνας πριν την εξωσωματική γονιμοποίηση (προτείνεται από αρκετούς), ιδιαίτερα όταν δεν υπάρχει υστεροσαλπιγγογραφία. Επίσης, σε σημαντικό ποσοστό γυναικών με φυσιολογική υστεροσαλπιγγογραφία, αποκαλύπτεται παθολογία της ενδομητρικής κοιλότητας όταν υποβληθούν σε υστεροσκόπηση
Πότε γίνεται η υστεροσκόπηση;
Η υστεροσκόπηση είναι καλό να πραγματοποιείται μετά το τέλος της περιόδου (7η-16η ημέρα του κύκλου).Η διενέργεια υστεροσκόπησης στην εκκριτική (δεύτερη) φάση του κύκλου πρέπει να αποφεύγεται διότι υπάρχει το ενδεχόμενο αρχόμενης εγκυμοσύνης.
Ποιες παθήσεις μπορεί να διαγνώσει;
- Ενδομητρικές συμφύσεις
- Ενδομητρικό ή τραχηλικό πολύποδα
- Συγγενείς ανωμαλίες διάπλασης της μήτρας (διάφραγμα μήτρας, μονόκερως μήτρα, διτράχηλος μήτρα, κ.λ.π.)
- Φλεγμονή του ενδομητρίου (ενδομητρίτιδα)
- Αδενομύωση η οποία χαρακτηρίζεται από καφεοειδείς ή μαύρες κηλίδες παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται λαπαροσκοπικά στην ενδομητρίωση
- Ουλές στο ενδομήτριο από προηγηθείσες αποξέσεις ή άλλες επεμβάσεις
- Υπερπλασία του ενδομητρίου
- Κακοήθεις νεοπλασίες της κοιλότητας της μήτρας.
Αναισθησια
Συνηθως προτεινεται μεθη ή Γενικη Αναισθησια, παντα ομως σε συνεννοηση με τον αρμοδιο Αναισθησιολογο.
Ειδική προετοιμασία πριν την υστεροσκόπηση.
Η γυναίκα δεν πρεπει να εχει έρθει σε σεξουαλική επαφή για 1-2 μέρες πριν την εξέταση. Επίσης, θα πρέπει να μείνει νηστική από το προηγούμενο βράδυ. Η υστεροσκόπηση πραγματοποιείται μόνο σε συγκεκριμένες μέρες του κύκλου, δηλαδή από την 7η-8η μέρα έως την 15η-16η.
Αναρρρωση
Ο χρόνος ανάρρωσης από την υστεροσκόπηση εξαρτάται από το αν η εξέταση ήταν απλώς διαγνωστική ή και επεμβατική. Επίσης, εξαρτάται και από το εύρημα που έχει εντοπιστεί. Αν, για παράδειγμα, εντοπιστεί και αφαιρεθεί πολύποδας μήτρας, τότε η ανάρρωση επιτυγχάνεται μέσα σε 1 μέρα. Αν στην ασθενή έχει αφαιρεθεί κάποιο μεγάλο ινομύωμα, απαιτούνται περισσότερες μέρες αποθεραπείας.
Σε κάθε περίπτωση όμως, μετά την υστεροσκόπηση η γυναίκα θα πρέπει να αποφύγει το σεξ για 1 βδομάδα όπως επίσης και την άρση βάρους για το ίδιο χρονικό διάστημα.
Είναι φυσιολογικό να παρουσιαστεί ήπια αιμορραγία ή πόνος τις επόμενες μέρες, ωστόσο σε κάθε περίπτωση πρέπει να ενημερώθει ο γιατρός σου.