Πρόπτωση του πυελικού εδάφους ΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ρωτήστε για το ενδεικτικό κόστος 2310287201

Η πρόπτωση του πυελικού εδαφους , δηλαδη στην ουσια η προπτωση των πυελικων οργανων, είναι πολύ συχνη καταστάση που επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες. Συνδέεται με τους πολλους τοκετόυς ( πολυτοκια) και την εμμηνόπαυση και μπορεί να είναι αιτία δυσφορίας, αμηχανίας και απώλειας αυτοεκτίμησης.

Η πρόπτωση μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των ούρων, του εντέρου και της σεξουαλικής λειτουργίας, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής μιας γυναίκας. Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που σχετίζονται με την πρόπτωση.

Συμπτώματα της πρόπτωσης

 • Αίσθημα πιεσης και βαρους στον κολπο.
 • Αδυναμία συγκράτησης κολπικου ταμπόν.
 • Αργή ροή ούρων ή ατελής εκκένωση της ουροδόχου κύστης.
 • Αίσθημα ότι χρειάζεται να κάνετε ούρα συχνά ή επειγόντως (επειξη προς ουρηση).
 • Δυσκολία εκκένωσης των εντέρων με σχετική καταπόνηση.
 • Αίσθημα ότι το έντερο δεν εκκενώνεται σωστά.
 • Χρησιμοποιειτε ένα δάχτυλο για να σπρώξετε ένα κομμάτι πίσω στον κολπο, για να αδειάσετε την κύστη ή τα έντερα.
 • Το συναίσθημα της απόφραξης κατά τη σεξουαλική επαφή.
 • Δυσκολία επίτευξης διείσδυσης κατά τη συνουσία.
 • Ένα αίσθημα κολπικής χαλάρωσης κατά τη σεξουαλική επαφή

Αιτίες της πρόπτωσης

Η πρόπτωση του πυελικού οργάνου προκαλείται από την αποδυνάμωση των ιστών( συνδεσμων) που υποστηρίζουν τα πυελικά όργανα και αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες.

 • Ο τραυματισμός κατά τον τοκετό είναι η πιο συνηθισμένη αιτία της πρόπτωσης, ιδίως όταν η διαρκεια του τοκετου ήταν υπερβολικά μεγάλη και ο τοκετος εργωδης ή εάν το μωρό είναι μεγάλο.
 • Η διαδικασία γήρανσης συμβάλλει επίσης στην πρόπτωση, με την πάθηση να γίνεται πιο συχνη καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει, συνεπώς σημαίνει ότι η εμμηνόπαυση είναι επίσης μια κοινή αιτία πρόπτωσης με σαφη αιτιολογικο παραγοντα την μειωση των οιστρογονων που χαρακτηριζουν την εμμηνοπαυση και η μειωση των οποιων επιδρα θετικα στην χαλαρωση των συνδεσμων που συγκρατουν τα πυελικα οργανα.
 • Άλλες αιτίες της πρόπτωσης περιλαμβάνουν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής, όπως είναι ο μακροχρόνιος βήχας που συνδέεται με το να είσαι καπνιστής. Η ανάληψη επίπονων δραστηριοτήτων σε τακτική βάση, όπως η ανύψωση βαρεων αντικειμενων ή η βαρια χειρονακτικη εργασία, μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητές σας για πρόπτωση της πυέλου.

Πότε πρέπει να αναζητήσω θεραπεία;

Μετά τον τοκετό, πολλές γυναίκες θα παρουσιάσουν εξασθένιση των μυών του πυελικού εδάφους. Αυτοί οι μύες και οι προσκολλήσεις τους υποστηρίζουν τα πυελικά όργανα και όταν εξασθενούν, μπορεί να υπάρχει κάθοδος αυτών των πυελικών οργάνων στον κόλπο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόπτωση της μήτρας, της ουροδόχου κύστης ή του ορθού στον κόλπο.

Ορισμένες γυναίκες που εμφανίζουν πρόπτωση δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα και ως εκ τούτου δεν γνωρίζουν ότι έχουν την κατάσταση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν επηρεάζει τη ζωή τους και συνήθως εξαφανίζεται μόνη της. Μερικές φορές μια πρόπτωση ανακαλύπτεται τυχαία, για παράδειγμα σε ένα ραντεβού για εξεταση με τεστ Παπ.

Σε πολλές γυναίκες, ωστόσο, η πρόπτωση της μήτρας ή του κόλπου προκαλεί ένα αίσθημα έλξης ή αισθημα βαρους στον κολπο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των ούρων, του εντέρου ή της σεξουαλικής λειτουργίας. Εάν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα και επηρεάζουν δυσμενώς την ποιότητα ζωής σας, τότε η θεραπεία μπορεί να είναι κατάλληλη.

Διάγνωση

 • Η εκτίμηση της έκτασης του προβλήματος θα περιλαμβάνει τη λήψη λεπτομερούς ιστορικού, την εξέταση της κοιλιάς και την πυελική εξέταση. Η εξέταση της λεκάνης πραγματοποιείται με τη γυναίκα σε υπτια θεση λιθοτομης αλλά μπορεί επίσης να περιλαμβάνει αξιολόγηση σε όρθια θέση για την καλύτερη εκπροσώπηση των συμπτωμάτων της.
 • Περαιτέρω μπορεί να γινει ουροδυναμικος ελεγχος, για την αξιολόγηση της λειτουργίας της ουροδόχου κύστης ή να διενεργηθει υπερήχος για την αξιολόγηση του πυελικού εδάφους και τον αποκλεισμό μιας πυελικής μάζας. μια σπάνια αιτία πρόπτωσης, εάν υπάρχει υποψία.
 • Η πρόπτωση μπορεί να περιλαμβάνει το προσθιο τοιχωμα του κόλπου (Κυστεοκηλη) ή το οπισθιο τοιχωμα (ορθοκηλη ) , μπορεί επίσης να περιλαμβάνει αποκλειστικα τη μήτρα . Αυτές οι καταστάσεις δεν είναι αποκλειστικές , επομένως ένας ασθενής μπορεί να έχει πρόπτωση ενός ή και των δύο τοιχωματων του κολπικού τοιχώματος, με ή χωρίς πρόπτωση της μήτρας.

Θεραπευτική αγωγή

Η θεραπεία για αυτό το πρόβλημα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την επίδραση στην ποιότητα ζωής και να εξατομικεύεται στη γυναίκα. Υπάρχουν πολλές επιλογές θεραπείας, που κυμαίνονται από απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής και τακτικές ασκήσεις πυελικού εδάφους έως διαφορετικούς τύπους κολπικων συσκευων (κολπικός πεσσός). Για ορισμένες γυναίκες, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά για άλλες, μια συντηρητική προσέγγιση είναι πιο κατάλληλη. Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με έναν σύμβουλο γυναικολόγο και να διερευνήσει όλες τις δυνατότητες, έτσι ώστε να μπορεί να επιλεγεί η καλύτερη θεραπεία για εσάς.

Θεραπεία πρόληψης

Η πρόπτωση του κόλπου ή της μήτρας είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων γυναικών, ιδιαίτερα μετά τον τοκετό, όπου οι μύες του πυελικού εδάφους εξασθενούν. Ως αποτέλεσμα, οι μύες μπορεί να αποτύχουν να στηρίξουν σωστά τα πυελικά όργανα, προκαλώντας αυτούς να κατεβούν στον κόλπο.

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές θεραπείας για γυναίκες που πάσχουν από πρόπτωση πυελικού οργάνου και δεν χρειάζονται όλες χειρουργική επέμβαση. Η θεραπεία πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στην κάθε γυναίκα, με κύριο σκοπό την ανακούφιση των συμπτωμάτων της. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνει υπόψη εάν η γυναίκα είναι σεξουαλικά ενεργή και εάν σκοπεύει να αποκτήσει περαιτέρω παιδιά.

Οι θεραπείες για την πρόπτωση του πυελικού οργάνου περιλαμβάνουν:

 • Συντηρητικές θεραπείες, όπως αλλαγές στον τρόπο ζωής
 • Κολπικοί πεσσοί
 • Χειρουργικές επεμβάσεις.

Συντηρητικές θεραπείες

 • Πολλές γυναίκες δεν χρειάζονται θεραπεία για πρόπτωση της πυέλου, καθώς το πρόβλημα συχνά εξαφανίζεται από μόνο του και δεν παρεμβαίνει σε μεγάλο βαθμό στις κανονικές καθημερινές δραστηριότητες.
 • Ωστόσο, υπάρχουν μερικές θεραπείες που είναι χαμηλού κινδύνου και απλώς περιλαμβάνουν μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση ή διακοπή δραστηριοτήτων που συνεπάγονται καταπόνηση, όπως η αποφυγή βαριάς ανύψωσης. Οι επαγγελματίες υγείας προτείνουν επίσης να συνεχίσετε τις ασκήσεις του πυελικού εδάφους (Kegels) και να διασφαλίσετε ότι διατηρείτε ένα υγιές βάρος.
 • Επιπλέον, συνιστάται να αποφεύγεται η δυσκοιλιότητα τρώγοντας δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική πίεση σε αυτούς τους μύες όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα. Εάν είστε καπνιστής, ο γιατρός σας θα σας συστήσει να σταματήσετε, καθώς ο βήχας μπορεί να επιδεινώσει την πρόπτωση.
 • Εάν αυτές οι θεραπείες δεν λειτουργούν, μπορεί να προταθεί ένα πρόγραμμα ενίσχυσης μυών πυελικού εδάφους υπό τη φροντίδα ενός ειδικού φυσιοθεραπευτή Γυναικών για την Πυελικη Υγεία. Αυτό είναι επίσης σημαντικό για την πρόληψη της επανεμφάνισης της πρόπτωσης μετά από χειρουργική επέμβαση ή την ανάπτυξη μιας νέας πρόπτωσης στον κόλπο όπου η πρόπτωση δεν υπήρχε πριν.

Κολπικοί πεσσοί

 • Εάν τα συντηρητικά μέτρα δεν έχουν επιτύχει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της πρόπτωσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κολπική συσκευή.
 • Υπάρχουν πολλές συσκευές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, με το πιο συνηθισμένο όργανο να είναι ο δακτύλιος πεσσός( κολπικος πεσσος). Αυτές είναι αφαιρούμενες συσκευές που τοποθετούνται στον κόλπο για να στηρίξουν τα όργανα που βρισκονται σε προπτωση και να τα διατηρήσουν στη θέση τους.
 • Οι δακτύλιοι είναι δημοφιλείς επειδή δεν εμποδίζουν τον κόλπο και επομένως είναι συμβατοί με τη σεξουαλική επαφή. Πρέπει να αντικαθίστανται κάθε έξι μήνες, αλλά διαφορετικά δεν πρέπει να γίνονται αισθητές ή να αποδεικνύονται ενοχλητικές, χωρίς να εμποδίζεται οποιαδήποτε δραστηριότητα που οι γυναίκες επιθυμούν να αναλάβουν.
 • Το πλεονέκτημα των κολπικών πεσσικών συσκευών είναι ότι ενέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο από τη χειρουργική επέμβαση και μπορούν να εισαχθούν και να αντικατασταθούν στο περιβάλλον εξωτερικών ασθενών χωρίς την ανάγκη αναισθητικού οποιουδήποτε είδους.
 • Το μειονέκτημα αυτών των συσκευών είναι ότι ενδέχεται να αποτύχουν. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να εκτοπιστούν από τον κόλπο από την πρόπτωση, παρά τη δοκιμή διαφορετικών μεγεθών . Αυτή η μέθοδος είναι επίσης μια συνεχής θεραπεία, που απαιτεί επανειλημμένη παρακολούθηση ραντεβού, η οποία για ορισμένες γυναίκες μπορεί να μην είναι πρακτική.
 • Το τελικό μειονέκτημα των κολπικών πεσσικών συσκευών είναι ότι μπορούν να προκαλέσουν κολπική απόρριψη που δεν αρέσουν σε ορισμένες γυναίκες.

Χειρουργική επέμβαση

 • Εάν ο πόνος και η δυσφορία συνεχίζονται ως αποτέλεσμα της πρόπτωσης του πυελικού οργάνου, η οποία δεν μπορεί να διευκολυνθεί κάνοντας σχετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής ή μέσω της χρήσης πεσσών, τότε η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή. Η χειρουργική επέμβαση για πρόπτωση είναι σχετικά συχνή, με σχεδόν 1 στις 10 γυναίκες να υποβάλλονται σε αυτήν ,τη στιγμή που φτάνουν τα 80 χρόνια.
 • Υπάρχει μια ποικιλία χειρουργικών επιλογών για γυναίκες με συμπτώματα κολπικής πρόπτωσης και αυτές θα εξαρτηθούν από τα εμπλεκόμενα όργανα, τη σοβαρότητα της πρόπτωσης και τυχόν άλλες ιατρικές καταστάσεις που υπάρχουν. Οι επιλογές χειρουργικής επέμβασης περιλαμβάνουν κολπική επιδιόρθωση, κολπική υστερεκτομή, χειρουργική επέμβαση πρόληψης της προπτωσης της μήτρας και κολπική και περινεϊκή ανασυγκρότηση.
 • Πραγματοποιούμε σχεδόν όλες τις διαδικασίες μας για πρόπτωση με ελάχιστα επεμβατικά μέσα μέσω του κόλπου. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τραυματα ή ράμματα στην κοιλιά μιας γυναίκας και η ανάρρωση είναι ταχύτερη, με μικρότερες διαμονές στο νοσοκομείο. Προσφέρουμε επίσης μια σειρά από λαπαροσκοπικές διαδικασίες .

Οι σημαντικότερες επεμβάσεις είναι:

 • Προσθια κολπορραφια με ταυτοχρονη αποκατασταση της ουροδοχου κυστεως.
 • Οπισθια κολπορραφια με ταυτοχρονη αποκατασταση του περινεικου σωματος.
 • Κολπικη Υστερεκτομη για Πυελικη προπτωση.
 • Λαπαροσκοπικη Ιεροκολποπηξια.