Κολποσκόπηση ΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ρωτήστε για το ενδεικτικό κόστος 2310287201

Η κολποσκόπηση  είναι μια ιατρική διαγνωστική διαδικασία για την εξέταση μιας φωτισμένης, μεγεθυμένης όψης του τραχήλου καθώς και του κόλπου και του αιδοίου. Ο κύριος στόχος της κολποσκόπησης είναι η πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας με τον εντοπισμό και τη θεραπεία των προκαρκινικών βλαβών νωρίς, σε αρχικά στάδια. Πολλές προ-κακοήθεις βλάβες και κακοήθεις βλάβες σε αυτές τις περιοχές έχουν διακριτά χαρακτηριστικά που μπορούν να ανιχνευθούν μέσω της εξέτασης. Γίνεται χρησιμοποιώντας ένα κολποσκόπιο, το οποίο παρέχει μια μεγεθυμένη προβολή των περιοχών, επιτρέποντας στον κολποσκόπιο να διακρίνει οπτικά το φυσιολογικό από το μη φυσιολογικό εμφανιζόμενο ιστό και να λάβει κατευθυνόμενες βιοψίες για περαιτέρω παθολογική εξέταση.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

Οι περισσότερες γυναίκες υποβάλλονται σε κολποσκοπική εξέταση για να διερευνήσουν περαιτέρω μια κυτταρολογική ανωμαλία στα επιχρίσματα Pap. Άλλες ενδείξεις για έναν ασθενή να έχει κολποσκόπηση περιλαμβάνουν:

  1. αξιολόγηση της έκθεσης σε διαιθυλστιλβεστρόλη (DES) στη μήτρα.
  2. ανοσοκαταστολή, όπως λοίμωξη HIV, ή ασθενή με μεταμόσχευση οργάνου.
  3. μια ανώμαλη εμφάνιση του τραχήλου της μήτρας, όπως ανιχνεύεται από την κλινική εξέταση του τραχήλου.
  4. ως μέρος μιας εγκληματολογικής εξέτασης σεξουαλικής επίθεσης.
  5. ο προεγχειρητικός σχεδιασμός και η μετεγχειρητική παρακολούθηση (μετά από επέμβαση για HSIL ή καρκίνο).
  6. θετικο τεστ HPV DNA για υποτυπους υψηλής επικινδυνότητας.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΛΠΟΣΚΟΠΗΣΗΣ

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από τη διαδικασία. Η διαδικασία περιγράφεται πλήρως στον ασθενή, οι ερωτήσεις τίθενται και απαντώνται και ο ασθενής υπογράφει στη συνέχεια ένα έντυπο συγκατάθεσης.

Ένα κολποσκόπιο χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό ορατών ενδείξεων που υποδηλώνουν ανώμαλο ιστό. Λειτουργεί ως αναμμένο διοφθαλμικό ή μονοφθαλμικό μικροσκόπιο για να μεγεθύνει την όψη του τραχήλου, του κόλπου και της αιδοίου. Χαμηλή μεγέθυνση (2 × έως 6 ×) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ληφθεί μια γενική εντύπωση της αρχιτεκτονικής της επιφάνειας. Η μεγέθυνση 8 × έως 25 × χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του κόλπου και του τραχήλου. Η υψηλή μεγέθυνση μαζί με το πράσινο φίλτρο χρησιμοποιείται συχνά για τον εντοπισμό ορισμένων αγγειακών μοτίβων που μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία πιο προχωρημένων προ-καρκινικών ή καρκινικών βλαβών. Το διάλυμα οξικού οξέος και το διάλυμα ιωδίου (Lugol’s ή Schiller) εφαρμόζονται στην επιφάνεια για τη βελτίωση της οπτικοποίησης των ανώμαλων περιοχών.

Η κολποσκόπηση πραγματοποιείται με τη γυναίκα ξαπλωμένη, τα πόδια σε ανυψωση και τους γλουτούς στο κάτω άκρο του τραπεζιού (μια θέση γνωστή ως η ραχιαία θέση λιθοτομίας). Ένας κολποδιαστολεας τοποθετείται στον κόλπο μετά την εξέταση του αιδοίου για τυχόν ύποπτες βλάβες.

1% ή 3% αραιό οξικό οξύ εφαρμόζεται στον τράχηλο χρησιμοποιώντας μπατονέτες. Οι περιοχές της ακετότητας συσχετίζονται με την υψηλότερη πυρηνική πυκνότητα. Η διασταύρωση squamocolumnar, ή «ζώνη μετασχηματισμού», είναι μια κρίσιμη περιοχή στον τράχηλο όπου εμφανίζονται συχνότερα πολλές προκαρκινικές και καρκινικές βλάβες. Η ικανότητα να βλέπεις τη ζώνη μετασχηματισμού και ολόκληρη την έκταση οποιασδήποτε βλαβης  καθορίζει εάν μπορεί να επιτευχθεί επαρκής κολποσκοπική εξέταση.

Περιοχές του τραχήλου της μήτρας που γίνονται λευκές μετά την εφαρμογή οξικού οξέος ή έχουν μη φυσιολογικό αγγειακό μοτίβο συχνά λαμβάνονται υπόψη για βιοψία. Εάν δεν υπάρχουν ορατές βλάβες, μπορεί να εφαρμοστεί διάλυμα ιωδίου στον τράχηλο για να επισημανθούν περιοχές ανωμαλιών.

Μετά από πλήρη εξέταση, ο κολποσκοπικός προσδιορίζει τις περιοχές με τον υψηλότερο βαθμό ορατής ανωμαλίας και μπορεί να λάβει βιοψίες από αυτές τις περιοχές χρησιμοποιώντας ένα μακρύ όργανο βιοψίας, όπως λαβίδα διάτρησης, SpiraBrush CX ή SoftBiopsy.

Το διάλυμα Monsel εφαρμόζεται με μεγάλα βαμβακερά επιχρίσματα στην επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας για τον έλεγχο της αιμορραγίας. Αυτή η λύση μοιάζει με μουστάρδα και γίνεται μαύρο όταν εκτίθεται σε αίμα. Μετά τη διαδικασία, αυτό το υλικό θα αποβληθεί με φυσικό τρόπο: Οι ασθενείς μπορούν να περιμένουν να έχουν ένα λεπτό αλεσμένο καφέ για έως και αρκετές ημέρες μετά τη διαδικασία. Εναλλακτικά, ορισμένοι γιατροί επιτυγχάνουν αιμόσταση με νιτρικό άργυρο.

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Σημαντικές επιπλοκές από κολποσκόπηση δεν είναι συχνές, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν αιμορραγία, λοίμωξη στο σημείο της βιοψίας ή ενδομήτριο και αποτυχία αναγνώρισης της βλάβης. Το διάλυμα του Monsel και το νιτρικό άργυρο παρεμβαίνουν στην ερμηνεία των δειγμάτων βιοψίας, επομένως αυτές οι ουσίες δεν πρέπει να εφαρμόζονται έως ότου ληφθούν όλες οι βιοψίες. Μερικοί ασθενείς βιώνουν έναν βαθμό δυσφορίας κατά τη διάρκεια της κολποσκοπικης εξετασης  και πολλοί βιώνουν δυσφορία κατά τη διάρκεια της βιοψίας.

ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ

Οι περισσότεροι γιατροί και ασθενείς θεωρούν την  αναισθησία περιττή. Ωστόσο, ορισμένοι κολποσκοπικοί προτείνουν τώρα και χρησιμοποιούν ένα τοπικό αναισθητικό όπως η λιδοκαΐνη ή ένα τραχηλικό μπλοκ για τη μείωση της δυσφορίας του ασθενούς, ειδικά εάν ληφθούν πολλά δείγματα βιοψίας.

ΑΝΑΡΡΩΣΗ

Εάν ληφθεί βιοψία υπάρχεί πιθανότητα η γυναίκα τις επόμενες μέρες να δει λίγες σταγόνες αίμα.

Μπορεί να υπάρχει ένα καφέ υλικό μαζί με το αίμα στο εσώρουχό τις επόμενες 2-4 ημέρες. Αυτό δεν είναι ιστός. Είναι ένα υγρό που χρησιμοποιήθηκε στην κολποσκόπηση για να ελέγξει μικροαιμορραγία, από τη βιοψία, και ονομάζεται “Monsel”.

Είναι δυνατόν να υπάρξει ένα μαύρο υλικό. Αυτό στην περίπτωση που χρησιμοποιείται “νιτρικό άλας” αντί για “Monsel”.

Πρέπει να αποφευχθούν οι σεξουαλικές επαφές για 10-12 μέρες. Να μην χρησιμοποιηθεί ταμπόν, κολπικές αλοιφές ή κολπικά υπόθετα αν δεν συστηθούν από το γιατρό.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ;

  • σε οποιαδήποτε βαριά αιμορραγία (βαρύτερη από το αίμα της κανονικής περιόδου)
  • εάν δείτε ανοιχτό κόκκινο αίμα και δεν είστε στην περίοδο.
  • εάν δείτε κολπικά υγρά με έντονη δυσοσμία
  • εάν έχετε οποιοδήποτε οξύ κοιλιακό πόνο