Κοιλιακή υστερεκτομή (Λαπαροτομία) ΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ρωτήστε για το ενδεικτικό κόστος 2310287201

Υστερεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας. Είναι ένα πολύ κοινό είδος χειρουργικής επέμβασης για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Αφαίρεση της μήτρα σας σημαίνει ότι δεν μπορείτε πλέον να μείνετε  έγκυος.

 ΚΟΙΛΙΑΚΗ ΥΣΤΕΡΕΚΤΟΜΗ

Υπάρχουν διάφορα είδη υστερεκτομής:

  1. Ολική υστερεκτομή: Ολόκληρη η μήτρα, συμπεριλαμβανομένου του τραχήλου της μήτρας.
  2. Υφολική υστερεκτομή: Το ανώτερο τμήμα της μήτρας αφαιρείται, αλλά ο τράχηλος αφήνεται στη θέση του. Αυτό το είδος της υστερεκτομής μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο λαπαροσκοπικά ή κοιλιακά.
  3. Ριζική υστερεκτομή: Αυτή είναι μια ολική υστερεκτομή, που περιλαμβάνει επίσης την αφαίρεση των δομών γύρω από τη μήτρα. Μπορεί να συστηθεί εάν διαγνωσθεί ή υπάρχει υπόνοια καρκίνου.

Ποια άλλα όργανα εκτός του τραχήλου και της μήτρας μπορεί να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια μιας ολική υστερεκτομή;

Η μία ή και οι δύο ωοθήκες σας και σάλπιγγες μπορεί να αφαιρεθούν, εάν διαγνωστεί ανωμαλία (για παράδειγμα, πλήττονται από ενδομητρίωση). Η διαδικασία αυτή ονομάζεται σαλπιγγοωοθηκεκτομή. Σαλπιγγεκτομή συμβαίνει αν αφαιρεθούν μόνο οι σάλπιγγες και ωοθηκεκτομή αν απλώς αφαιρεθούν οι ωοθήκες. Ο χειρουργός σας μπορεί να μην ξέρει αν οι ωοθήκες και οι σάλπιγγες θα πρέπει να απομακρυνθούν μέχρι την ώρα του χειρουργείου. Οι γυναίκες που κινδυνεύουν από καρκίνο των ωοθηκών ή καρκίνο του μαστού μπορούν να επιλέξουν να αφαιρεθούν και οι δύο ωοθήκες, ακόμα και αν αυτά τα όργανα είναι υγιή, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αυτό ονομάζεται μια εκλεκτική αφαίρεση.

Ενδείξεις:

  • Τα ινομυώματα.
  • Ενδομητρίωση.
  • Αδενομυωση.
  • Πρόπτωση της μήτρας.
  • Ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας.
  • Χρόνιο πυελικό άλγος.
  • Γυναικολογικός καρκίνος.

Σχετικά με τη διαδικασία.

Ο ιατρός εκτελεί τις χειρουργικές επεμβάσεις σε ιδιωτική κλινική πλήρως εξοπλισμένη. Η διαδικασία μπορεί να κρατήσει 2-3 ώρες , εξαρτάται από την τεχνική που θα χρησιμοποιήσει και από την ανατομία του κάθε ασθενή.

Αναισθησία

Συνήθως, εφαρμόζεται γενική αναισθησία. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί με τον υπεύθυνο Αναισθησιολόγο.

Τομή

Εφαρμόζεται συνήθως τομή Joel-Cohen,δηλαδη μια εγκάρσια τομή 3 εκ . πάνω από την ηβική συμφυση. Σε περιπτώσεις όμως Ογκολογικές,  μπορεί να εφαρμοσθεί μια κάθετη τομή (υπερ- η υπο-) \ομφαλια για ευκολότερη προσπέλαση. Στο τέλος της επέμβασης το δέρμα συρράπτεται με ενδοδερμική πλαστική ραφή με τελικό σκοπο  το ” αόρατο ” αισθητικά μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα. (Συνίσταται σε ασθενείς μη ογκολογικούς και με χαμηλό Β.Μ.Ι.).

Ανάρρωση και αποτελεσματα

Μετά την επέμβαση δεν υπάρχει πλέον έμμηνος ρύση (περίοδος) και δυνατότητα εγκυμοσύνης. Σε  γυναίκες  πριν  την  εμμηνόπαυση  η  αφαίρεση  των  ωοθηκών  οδηγεί  σε συμπτώματα εμμηνόπαυσης (όπως εξάψεις και εφιδρώσεις) και μακροπρόθεσμα αυτή η έλλειψη ορμονών σε ξηρότητα στον κόλπο και απώλεια οστικής μάζας. Όλα αυτά  τα  συμπτώματα  μπορούν  να  αντιμετωπισθούν  σε  μεγάλο  βαθμό  με  τη χορήγηση ορμονικών σκευασμάτων.

Η αποθεραπεία από την υστερεκτομή μπορεί  συνήθως να  διαρκεί 4 έως 6 εβδομάδες. Συνίσταται αποφυγή της αρσης βάρους για 3 μήνες. Επίσης συνίσταται η αποφυγή της  σεξουαλικής επαφής  και της εργασίας για 6 εβδομάδες καθώς και η αποφυγή της τοποθέτησης ταμπόν στον κόλπο για το ιδικό χρονικό διάστημα.