Ενδομήτριο σπιράλ (IUD) ΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ρωτήστε για το ενδεικτικό κόστος 2310287201

Ένα ενδομήτριο σπιραλ  (IUD) είναι μια μέθοδος αντισύλληψης που εισάγεται απευθείας στη μήτρα για την πρόληψη της εγκυμοσύνης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ IUD;

Μια ενδομήτρια συσκευή, ή IUD, είναι μια μικρή συσκευή σε σχήμα T κατασκευασμένη από πλαστικό. Εισάγεται από τον γιατρό σας απευθείας στη μήτρα και μπορεί να παραμείνει στη μήτρα . Ανάλογα με τον τύπο, υπάρχουν δύο μορφές IUD:

  • Τα  IUD  Χαλκόυ: Τα IUD χαλκού μπορούν να παραμείνουν στο σώμα σας  έως και 5 χρόνια.
  • Τα  IUD  Προγεστερόνης: Αυτός ο τύπος IUD είναι κατασκευασμένος από πλαστικό και εκλυει την ορμόνη προγεστερόνη. Αυτός ο τύπος IUD πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 5 χρόνια.

Τα IUD είναι μια δημοφιλής μορφή αντισύλληψης σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν προστατεύουν από τον ιό HIV ή άλλα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα. Αν και στο παρελθόν τα  IUD ήταν μερικές φορές ανασφαλή, οι επιστήμονες τελειοποίησαν την τεχνολογία τους  για να κάνουν τα IUD  πολύ πιο ασφαλή και πολύ πιο χρησιμοποιήσιμα.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ;

Ανάλογα με τον τύπο του IUD που θα επιλέξετε ,τα IUD μπορούν  να λειτουργήσουν με έναν από τους δύο τρόπους:

Χαλκου IUD: Τα IUD χαλκού λειτουργούν απελευθερώνοντας μικρές ποσότητες χαλκού στη μήτρα. Αυτό αναγκάζει τη μήτρα να παράγει χημικές ουσίες που αντιδρούν με το χαλκό, προκαλώντας χημική αντίδραση στη μήτρα και σάλπιγγα. Αυτή η αντίδραση δημιουργεί συνθήκες που δεν είναι ευνοϊκές για να γονιμοποιηθεί ένα ωάριο από σπέρμα, σχεδόν σαν ένα σπερματοκτόνο.

IUD με προγεστερόνη: Αυτό το IUD απελευθερώνει μια μικρή ποσότητα της ορμόνης προγεστίνης, η οποία πυκνώνει την τραχηλικη βλέννα και κάνει το σπέρμα να μην μπορεί να ταξιδέψει μέσω του τραχήλου της μήτρας. Ακινητοποιεί επίσης το σπέρμα και καθιστά τις συνθήκες δυσμενείς για να ζήσει το ωαριο.

ΠΩΣ ΕΙΣΑΓΕΤΑΙ ΤΟ IUD;

Ο μόνος τρόπος για να εισαχθεί ή να αφαιρεθεί ένα IUD είναι από γιατρό. Πριν εισαχθεί, ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει εξετάσεις και θα σας υποβάλει ερωτήσεις για να βεβαιωθείτε ότι είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε IUD. Εάν μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, ίσως χρειαστεί να υπογράψετε μια φόρμα συναίνεσης για να βεβαιωθείτε ότι κατανοείτε τα πάντα σχετικά με το IUD.

Τα IUD εισάγονται συχνά κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την περίοδο. Θα τοποθετηθεί σε ένα λεπτό πλαστικό σωλήνα, τον οποίο ο γιατρός σας θα καθοδηγήσει  μεσου των ανοίγματων  του κόλπου και του τραχήλου, μέσα στην μήτρα. Στη συνέχεια ο σωλήνας ωθείται έξω και μπαίνει το IUD  στη μήτρα και πηγαίνει στη θέση του. Αυτό μπορεί να είναι κάπως οδυνηρό ή άβολο.

Μόλις εισαχθεί, ο γιατρός σας θα σας διδάξει πώς να βεβαιωθείτε ότι είναι σωστά στη θέση του. Το IUD σας έρχεται με κομμάτια χορδής στο τέλος, που κρέμεται από το τραχηλικο άνοιγμα. Θα μπορείτε να ελέγξετε την τοποθέτηση ανάλογα με αυτές τις χορδες. Δεν μπορείτε να νιώσετε το κορδόνι κατά τη διάρκεια της κανονικής κίνησης και δεν θα πρέπει να επηρεάσει τη σεξουαλική επαφή, αν και ο σύντροφός σας μπορεί να το αισθανθεί στο πέος του. Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τη χορδή, εισάγοντας ένα δάχτυλο στον κόλπο και να την αισθανθείτε . Εάν δεν μπορείτε να νιώσετε τη χορδή,καλεστε τον γιατρο σας. ΜΗΝ προσπαθείτε να αφαιρέσετε το IUD. Μόνο ένας γιατρός μπορεί να το αφαιρέσει.

Απαραίτητος έλεγχος πριν την τοποθέτηση IUD ;

  • Κλινική Γυναικολογική εξέταση.
  • Κολπικός  Γυναικολογικός υπέρηχος.
  • Καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού.
  • Πρόσφατη ( 12 μηνου)  κυτταρολογική εξέταση κολποτραχηλικου επιχρίσματος ( τεστ pap).

Ποια είναι τα οφέλη των IUD;

Τα IUD είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές διαθέσιμες μορφές αντισυλληψης. Το ορμονικό IUD είναι πιο αποτελεσματικό από το IUD χαλκού, παρόλο που το τελευταίο εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό. Το IUD έχει και άλλα οφέλη, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι είναι εύκολο στη χρήση, δεν απαιτεί καμία προσπάθεια, δεν παρεμβαίνει στο σεξ ή στις καθημερινές δραστηριότητες και δεν μπορεί να αποσπαστεί από τη σωματική δραστηριότητα.

 Κινδυνοι και   ανεπιθυμητες παρενεργειες απο την χρηση των IUD;

Οι παρενέργειες του IUD διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο. Τα IUD χαλκού μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερο πόνο και αιμορραγία κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Ωστόσο, τα ορμονικά IUD τείνουν να μειώνουν την διαρκεια των εμμηνων ρυσεων. Ορισμένες γυναίκες έχουν κράμπες ή κολπικη αιμορροια μετά την εισαγωγή. Και τα δύο αυτά συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε ένα μήνα.

Όσο και αν είναι σπάνιες σοβαρές επιπλοκές, είναι ακόμη σημαντικό να τις γνωρίζετε Αυτές περιλαμβάνουν:

  •     Αποβολή: Αυτό συμβαίνει σε περίπου 5% των χρηστών εντός του πρώτου έτους από την ύπαρξη IUD και συνηθέστερα σε γυναίκες που δεν είχαν παιδιά. Μόλις αποβληθεί στον κόλπο, το IUD δεν είναι πλέον αποτελεσματικό.
  •     Διάτρηση: Το IUD μπορεί να διαπεράσει το τοίχωμα της μήτρας κατά την αφαίρεση ή την εισαγωγή. Αυτή η επιπλοκή είναι εξαιρετικά σπάνια.
  • Λοίμωξη: Μπορεί να εμφανιστεί λοίμωξη στα αναπαραγωγικά όργανα. Εφόσον ,προηγηθεί πριν της  τοποθέτησης ελεγχος με καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού , η επιπλοκή αυτή σχεδόν μηδενίζεται.
  •     Εγκυμοσύνη: Σπάνια, η εγκυμοσύνη μπορεί να συμβεί όταν υπάρχει IUD. Εάν αφαιρεθεί αμέσως μετά τη σύλληψη, οι κίνδυνοι μειώνονται σημαντικά. Ωστόσο, εάν παραμείνει στη θέση του, μπορεί να προκαλέσει αποβολή, μόλυνση ή πρόωρο τοκετό. Η πιθανότητα αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια, εφόσον το IUD είναι σωστά τοποθετημένο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Τα IUD προσφέρουν ασφαλή, δημοφιλή και αποτελεσματική προστασία κατά της εγκυμοσύνης. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το IUD είναι κατάλληλο για εσάς πριν το επιλέξετε. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές αντισύλληψης σας και εάν το IUD είναι η σωστή επιλογή για εσάς.