Ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων – HPV ΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ρωτήστε για το ενδεικτικό κόστος 2310287201

Πόσο συχνό είναι το HPV;

Ο ιός του ανθρώπινου θηλώματος είναι μια πολύ συχνή λοίμωξη και το 75-80% των γυναικών (και των ανδρών) το παίρνουν σε κάποιο στάδιο της ζωής. Συνήθως δεν παράγει συμπτώματα και πολλές γυναίκες δεν θα γνωρίζουν καν ότι είχαν υποστεί λοίμωξη. Οι περισσότερες (95%) γυναίκες που έχουν HPV το αποβάλλουν λόγω της ανοσιας τους, αλλά σε ορισμένες γυναίκες μπορεί να παραμείνει και να προκαλέσει μη φυσιολογικά επιχρίσματα στο τεστ Pap.

Η μόλυνση από τον HPV μεταδίδεται σεξουαλικά;

Η λοίμωξη από τον HPV μπορεί να μεταδοθεί σεξουαλικά αλλά μπορεί επίσης να αποκτηθεί μέσω επαφής των γεννητικών οργάνων. Η χρηση προφυλακτικου είναι προστατευτική σε κάποιο βαθμό αλλά όχι 100% προστατευτική. Η λοίμωξη από τον HPV μπορεί να παραμείνει στο σώμα για πολλά χρόνια και μπορεί να μην είναι δυνατό να εντοπιστεί με ακρίβεια από ποιον προήλθε η λοίμωξη. Η μόλυνση από τον HPV είναι στην πραγματικότητα αρκετα συχνη.

Μπορεί ο HPV να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου της μήτρας;

Ο HPV προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά μόνο σε πολύ, πολύ μικρό ποσοστό περιπτώσεων. Γι ‘αυτό η λοίμωξη από τον HPV είναι πολύ συχνή, αλλά ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι πολύ σπάνιος. Στις περισσότερες περιπτώσεις λοίμωξης από HPV, το ανοσοποιητικό σύστημα θα απαλλαγεί από τη λοίμωξη. Από την απόκτηση λοίμωξης από HPV έως τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, χρειάζονται 10 έως 15 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχετε τακτικές εξετάσεις επιχρισμάτων κάθε 3 χρόνια, η ανωμαλία θα εντοπιστεί πολύ πριν γίνει κάτι σοβαρό. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι εξαιρετικά χαμηλός εάν έχετε τακτικές εξετάσεις επιχρίσματος όπως προτείνεται από τον γιατρό σας.

Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι ιών HPV και μόνο 14 από αυτούς είναι τύποι υψηλού κινδύνου που σχετίζονται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι συνηθέστεροι τύποι υψηλού κινδύνου είναι 16, 18, 31, 33 και 45.
Ο ιός HPV προκαλεί επίσης κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων;

Οι τύποι χαμηλού κινδύνου (6 και 11) του ιού HPV μπορούν να προκαλέσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων. Αυτοί οι τύποι ενέχουν χαμηλό κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Είναι απαραίτητη η εξέταση για HPV DNA TEST;

Η εξέταση HPV dna test μπορεί να πραγματοποιηθεί από γιατρό λαμβάνοντας ένα δείγμα με την βοήθεια ειδικού στυλεόυ από τον τράχηλο. Η συνήθης δοκιμή HPV dna test αποτελεί βασικο εργαλείο στον πληθυσμιακο έλεγχο στις Η.Π.Α. για προκαρκινικες αλλοιωσεις του τραχηλου της μήτρας, συνεπικουρικα μαζί με το τεστ PAP.

Τι γίνεται με τον αυτοέλεγχο ( self sampling);

Τα κιτ αυτοελέγχου είναι πολύ αξιόπιστα. Στην πραγματικότητα στην Αυστραλία τα κιτ αυτοελέγχου αποτελούν πλέον μέρος του εθνικού προγράμματος ελέγχου τραχήλου της μήτρας . Τα στοιχεία δείχνουν ότι το HPV αυτό-συλλεγμένο τεστ είναι ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ευαίσθητο στην ανίχνευση προκαρκινικων βλαβών του τραχηλου. Δυστυχώς ,στην Ελλάδα ακόμα δεν κυκλοφορούν με επίσημη μορφή.

Είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η μόλυνση από τον HPV;

Δεν είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί η λοίμωξη από τον HPV εκτός εάν προκαλεί μια ανωμαλία επιχρίσματος. Η ανοσια σας συνήθως (σε 95% περιπτώσεις) θα σας απαλλαξει από τη μόλυνση.

Τι γίνεται με τη διατροφική υποστήριξη για τον HPV;

Το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση απο το σώμα του HPV.Οι διατροφικές στρατηγικές επικεντρώνονται στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη Α & Ε ​​και το φυλλικό οξύ παίζουν και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά (συγκεκριμένες φυτικές ενώσεις), βρέθηκαν επίσης ευεργετικά, συγκεκριμένα άλφα / βήτα καροτένιο, λυκοπένιο και λουτεΐνη.

Για να υποστηρίξετε το σώμα μέσω του ιού HPV, θα πρέπει να :

  • Φάτε μια μεγάλη ποικιλία από έντονα χρωματισμένα φρέσκα λαχανικά – όσο πιο φωτεινό ή πιο σκούρο είναι το χρώμα, τόσο πιο συμπυκνωμένα είναι τα φυτοθρεπτικά συστατικά. Φάτε πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά. γλυκοπατάτες, καρότα, σκουός και κολοκύθες, βερίκοκα και ροδάκινα. Τα πράσινα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ. μπρόκολο, λάχανο, λάχανα και λάχανο και σκούρα πράσινα φύλλα π.χ. ρόκα, σπανάκι, κάρδαμο και φρέσκα βότανα. Τα πορφυρά και κόκκινα λαχανικά και φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο(ντομάτες, παντζάρια, βατόμουρα).
  • Φάτε λιπαρά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε – αβοκάντο, καρύδα, ωμά καρύδια και σπόρους (αμύγδαλα, καρύδια, κουκουνάρι και σπόρους κολοκύθας). Συμπεριλάβετε μια καθημερινή μερίδα – αβοκάντο σε τοστ, μια χούφτα μικτών ξηρών καρπών ως σνακ και σπόρους πασπαλισμένα με σαλάτες ή σούπα.
  • Λάβετε πρόσληψη βιταμίνης Α (ρετινόλη): Η ρετινόλη βρίσκεται μόνο σε ζωικές τροφές – συκώτι και παραπροϊόντα και λιπαρά ψάρια. Φάτε βιολογικό αρνί ή συκώτι κοτόπουλου εβδομαδιαίως και διμηνιαία μερίδα λιπαρών ψαριών. Οι χορτοφάγοι πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη λαχανικών σε πορτοκαλί χρώμα, καθώς το σώμα μας είναι σε θέση να μετατρέψει το β-καροτένιο σε ρετινόλη.
  • Αποφύγετε ή μειώστε τα ζαχαρούχα / μεταποιημένα τρόφιμα που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ανοσία.

Μύθοι HPV

Δεν χρειάζεται να κάνετε έλεγχο του τραχήλου της μήτρας εάν είχατε το εμβόλιο HPV.

Το εμβόλιο παρέχει υψηλό βαθμό προστασίας από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ωστόσο δεν παρέχει πλήρη προστασία. Το νέο εμβόλιο (Gardasil 9) αποτρέπει το 90% και το παλιό εμβόλιο αποτρέπει το 70% του συνόλου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε τακτικά τον έλεγχο ακόμη και αν έχετε εμβολιαστεί για να μειώσετε τον κίνδυνο και να έχετε τη μέγιστη προστασία.

Δεν μπορείτε να προσβληθείτε από HPV εάν χρησιμοποιείτε προφυλακτικά.

Η άσκηση ασφαλούς σεξ μέσω της χρήσης προφυλακτικών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης HPV, αλλά δεν θα εξαλείψει εντελώς τον κίνδυνο καθώς ο HPV ζει στο δέρμα, μέσα και γύρω από ολόκληρη την περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Δεν μπορείτε να κολλήσετε HPV εάν έχετε μόνο με έναν σύντροφο.

Μπορείτε να προσβληθείτε από τον HPV την πρώτη φορά που θα ξεκινήσετε την σεξουαλική σας ζωή και ο ιός μπορεί να παραμείνει αδρανής για μεγάλα χρονικά διαστήματα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να εκδηλωθεί κλινικά μερικά χρονια αργότερα. Έτσι επιβάλλεται η τακτική γυναικολογική εξέταση ακόμα και όταν έχουμε μόνο έναν σύντροφο από την αρχή της σεξουαλικής μας ζωης.