Καισαρική Τομή ΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ρωτήστε για το ενδεικτικό κόστος 2310287201

Ως καισαρική  τομή ορίζεται η επέμβαση κατά την οποία ένα έμβρυο γεννιέται μετά από χειρουργική τομή στο κοιλιακό τοίχωμα.

Υπολογίζεται πως στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής διενεργούνται ετησίως 1.200.000 καισαρικές  τομές. Βέβαια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το ποσοστό της Καισαρικής  στην Ευρώπη ανέρχεται στο 17.8%, όταν σχετικές μελέτες στον ελλαδικό χώρο καταδεικνύουν ποσοστά που αγγίζουν το 47.3%, γεγονός που καθιστά  την καισαρική τομή ως μια εκ των συχνότερων μαιευτικών – γυναικολογικών επεμβάσεων στην Ελλάδα.

ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΤΟΜΗ

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗΣ ΤΟΜΗΣ:

  1. Καισαρική τομή λόγω μη εξέλιξης του  φυσιολογικού τοκετού. Σε αυτήν την περίπτωση ο γιατρός σας παρατηρεί παθολογική καθυστέρηση στην πρόοδο του φυσιολογικού τοκετού και αποφασίζει την διενέργεια Καισαρικής τομής.
  2. Καισαρική τομή λόγω απόλυτης και σχετικής κεφαλοπυελικης δυσαναλογίας. Σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορεί να προχωρήσει ο φυσιολογικός τοκετός  λόγω ασυμβατότητας μεταξύ των διατάσεων της κεφαλης του εμβρύου και των πυελικών διατάσεων της μητέρας.
  3. Καισαρική τομή λόγω ανώμαλης προβολής και σήματος. Π.χ. σε περίπτωση ισχιακής προβολής η εγκάρσιου σχήματος.
  4. Καισαρική τομή λόγω εμβρυικής δυσχέρειας.
  5. Καισαρική τομή λόγω δίδυμου κυήσεως και ιδιαίτερα στην περίπτωση δίδυμου κυήσεως με το προβαλον έμβρυο  να βρίσκεται σε μη κεφαλική προβολή.
  6. Καισαρική τομή λόγω προηγουμένου ιστορικού προηγηθησας κλασσικής καισαρικής τομής ή  ιστορικού με προηγήθηκα επέμβαση διάνοιξης της ενδομήτριου κοιλότητας.
  7. Καισαρική τομή λόγω πρωτοπαθούς λοίμωξης στο τρίτο τρίμηνο με HSV(ερπητοιο) στα  εξωτερικά γεννητικά όργανα της μητέρας.
  8. Καισαρική τομή λόγω σοβαρού βαθμού ενδομήτριας  βραδύτητας της ανάπτυξης του εμβρύου.(IUGR)
  9. Καισαρική τομή λόγω προδρομικού πλακούντα και λόγω ανώμαλης πρόσφυσης πλακούντα(συμφυτικος , διεισδυτικος, στιφρος).
  10. Καισαρική τομή λόγω επιθυμίας της ασθενούς.

Σχετικά με τη διαδικασία.

Ο ιατρός εκτελεί τις χειρουργικές επεμβάσεις σε ιδιωτική κλινική πλήρως εξοπλισμένη. Η διαδικασία μπορεί να κρατήσει 30λεπτα -1 ώρα , και εξαρτάται από τις προηγούμενες επεμβάσεις που έχει εκτελέσει στο παρελθόν η ασθενής στην κοιλιά.

Aναισθησια.

Συνήθως χρησιμοποιείται  ραχιαία ή  επισκληρίδιος αναισθησία. Σε επείγουσες καταστάσεις έχει ένδειξη η Γενική Αναισθησία.

Τομή

Εκτελείται 2 εκ, πάνω από την ηβική σύμφυση,  τομή  Phannestiel (τομή «δικην χαμογελου») η οποία συρράπτεται στο τέλος με ενδοδερμική πλαστική ραφή  για μακροπρόθεσμο σχεδόν «αόρατο»  αισθητικό αποτέλεσμα.

Ανάρρωση

Η επανέναρξη δραστηριοτήτων όπως η οδήγηση δικύκλων, η άρση  βαρέων αντικειμένων , η γυμναστική  και  η ερωτική επαφή  μπορεί να λάβει χώρα όταν η γυναίκα νιώσει  ότι  έχει πλήρως αναρρώσει  από τη διαδικασία και  δεν αντιμετωπίζει προβλήματα περιορισμού  της καθημερινότητας  της λόγω μετεγχειρητικού  άλγους .Επίσης οι γυναίκες μετά από καισαρική  τομή  πρέπει  να ενημερώνονται  πως δεν  φέρουν αυξημένο  κίνδυνο κατάθλιψης , μετατραυματικων  στρεσογονων συμπτωμάτων, δυσχέρειας  στο θηλασμό, δυσπαρευνιας  ή ακράτειας κοπράνων.