Δίδυμος Κύηση ΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ρωτήστε για το ενδεικτικό κόστος 2310287201

Η ιδέα της κύησης με περισσότερων του ενός εμβρύου μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα σε ορισμένες έγκυες γυναίκες, ειδικά εάν δεν ενημερώνονται σωστά για τα δεδομένα  της κύησης  με δίδυμα.

ΠΩΣ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΔΙΔΥΜΑ ;

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σύλληψης, ένα ωάριο απελευθερώνεται από τις ωοθήκες για να περιμένει τη γονιμοποίηση στις  σάλπιγγες. Εάν το σπέρμα απελευθερωθεί στον κόλπο μιας γυναίκας, θα ταξιδέψει μέσω του τραχήλου της μήτρας, στη σάλπιγγα. Εκεί όπου το σπέρμα ενώνεται με  ένα ωάριο για να το γονιμοποιήσει. Αυτό το γονιμοποιημένο ωάριο ταξιδεύει στη συνέχεια στη μήτρα, όπου ενσωματώνεται στο  ενδομητριο της μήτρας και αρχίζει να μεγαλώνει. Τα δίδυμα μπορούν να εμφανιστούν σε αυτά τα πρώτα στάδια της γονιμοποίησης.

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι διδύμων που μπορούν να σχηματιστούν:

ΔΙΖΥΓΩΤΙΚΑ ΔΙΔΥΜΑ: Αυτός ο τύπος δίδυμου κυήσεως είναι η πιο συχνή μορφή. Αυτό συμβαίνει όταν δύο διαφορετικά ωάρια  γονιμοποιούνται και από δύο διαφορετικά σπέρματα και εμφυτεύονται ταυτόχρονα στο τοίχωμα της μήτρας. Τα διζυγωτικα  δίδυμα θα έχουν και τα δύο διαφορετικό αμνιακό σάκο και πλακούντα. Δεδομένου ότι αυτά τα  ωάρια γονιμοποιήθηκαν από δύο διαφορετικά σπέρματα, είναι πολύ απίθανο τα παιδιά να καταλήξουν να φαίνονται τα ίδια. Τα διζυγωτικα δίδυμα μπορεί να είναι και τα δύο του ίδιου φύλου, ή ένα αρσενικό και ένα θηλυκό.

ΜΟΝΟΖΥΓΩΤΙΚΑ ΔΙΔΥΜΑ: Τα μονοζυγωτικα  δίδυμα είναι εξαιρετικά σπάνια. Σχηματίζονται όταν το μοναδικό γονιμοποιημένο ωάριο χωρίζεται στις αρχές της εγκυμοσύνης και αναπτύσσεται σε δύο διαφορετικά  έμβρυα. Τα δίδυμα μπορεί να έχουν τον ίδιο πλακούντα, αλλά συνήθως έχουν ξεχωριστούς αμνιακούς σάκους. Δεδομένου ότι τα μονοζυγωτικα  δίδυμα προέρχονται από το ίδιο σπέρμα και ωάριο, θα μοιάζουν ακριβώς. Έχουν πάντα το ίδιο φύλο, έχουν τα ίδια φυσικά χαρακτηριστικά και τον ίδιο τύπο αίματος.

ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΟΥ ΝΑ ΔΙΑΓΝΩΣΕΙ  ΕΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΔΥΜΟ ΚΥΗΣΗ;

Τα δίδυμα ανιχνεύονται σχεδόν πάντα κατά τη διάρκεια της  ρουτίνας εξέτασης υπερήχων, η οποία επιτρέπει στον γιατρό να δει εικόνες του αναπτυσσόμενου μωρού. Ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να πει εάν είναι μονοζυγωτικα ή  διζυγωτικα διδυμα  μέσω του υπερήχου.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΜΟΥ;

Εάν πρόκειται να έχετε δίδυμα, θα χρειαστείτε ειδική προγεννητική φροντίδα. Ίσως χρειαστεί να επισκέπτεστε το γιατρό σας πιο συχνά, καθώς και να χρειάζεται να κάνετε περισσότερες εξετάσεις για να βεβαιωθείτε ότι εσείς και τα μωρά σας είστε υγιείς. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να παρακολουθήσετε ειδικά μαθήματα για τον τοκετό που θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για τη γέννηση των διδύμων σας.

Άλλα πράγματα που ίσως χρειαστεί να κάνετε περιλαμβάνουτα εξης :

  • Διατροφή: Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι αναπόφευκτα θα κερδίσετε περισσότερο βάρος εάν είστε έγκυος με δίδυμα  σε σχεση με την μονηρη κυηση. Εάν έχετε μέσο βάρος, σχεδιάστε να τρώτε υγιεινά τρόφιμα που ανέρχονται σε περίπου 2.700 θερμίδες την ημέρα. Πρέπει να περιμένετε να κερδίσετε περίπου  400 gr ./την εβδομάδα και λίγο πάνω από  400 gr. κατά τους τελευταίους μήνες, με μια συνολική αύξηση βάρους 16-20 κιλών. Εάν είστε υπέρβαρη, μπορεί να χρειαστεί να τρώτε λιγότερο για να κερδίσετε λιγότερα. Εάν είστε λιποβαρή, ίσως χρειαστεί να φάτε περισσότερα για να κερδίσετε περισσότερα.
  • Βιταμίνες: Ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να παίρνετε ειδικά συμπληρώματα βιταμινών που θα σας βοηθήσουν να έχετε μια πιο υγιή εγκυμοσύνη. Μπορεί να συστήσει τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, επειδή η αναιμία είναι συχνή σε γυναίκες που είναι έγκυες με δίδυμα. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνετε συμπληρώματα φολικού οξέος.
  • Συσπάσεις: Τα δίδυμα φέρουν πολύ περισσότερο βάρος και προκαλούν περισσότερες  συσπασεις  της μήτρας, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε πολύ άβολα κατά καιρούς. Πρέπει να ξεκουράζεστε συχνά και να πίνετε άφθονο νερό. Ίσως χρειαστεί να κάνετε σύντομα διαλείμματα από την εργασία για να παραμείνετε υγιείς.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΔΥΜΟ ΚΥΗΣΗ;

Υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι επιπλοκών που αυξάνονται πολύ κατά την διδύμο κύηση :

  • Προβλήματα ανάπτυξης: Συχνά, τα δίδυμα θα γεννηθούν μικρότερα  σε βάρος σχετικά  με τα μωρα που γεννούνται από μονηρη κύηση. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν δύο μωρά που μεγαλώνουν και χρειάζονται δύο φορές περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Συχνά, το σύνδρομο μετάγγισης δίδυμων δίδυμων (TTS) μπορεί να αναπτυχθεί σε ομοζυγωτικα δίδυμα. Το TTS συμβαίνει όταν ένα δίδυμο περνά αίμα και θρεπτικά συστατικά στον άλλο μέσω του κοινόχρηστου πλακούντα του, προκαλώντας στο δίδυμο που δίνει το αίμα να είναι πολύ μικρότερο. Το δίδυμο λήπτης  θα είναι πολύ μεγαλύτερο και μερικές φορές έχει πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά. Το TTS μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό ή ακόμη και θάνατο.
  •  Προεκλαμψία: Αυτή είναι μια κατάσταση όταν η μητέρα έχει εξαιρετικά υψηλή αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα την παρουσία  πρωτεΐνης στα ούρα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι επιβλαβής επειδή περιορίζει τη ροή του αίματος στα μωρά, προκαλώντας λιγότερη παροχή οξυγόνου στα εμβρυα . Μπορεί επίσης να βλάψει τα νεφρά, το συκώτι, την καρδιά και τον εγκέφαλο της μητέρας. Επιληπτικές κρίσεις μπορεί να συμβούν σε σπάνιες περιπτώσεις. Εάν η αρτηριακή πίεση μιας γυναίκας γίνει πολύ υψηλή, τα μωρά μπορεί να πρέπει να γεννηθούν πρώρα.
  • Πρόωρος τοκετός: Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία ο τοκετός ξεκινά οποτεδήποτε πριν από την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, μερικές φορές με αποτέλεσμα πρόωρο τοκετό. Ο πρόωρος τοκετός μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνος για τα μωρά, καθώς πολλές φορές μπορεί να  προκαλέσει βλάβες στα νεογνά . Όσο νωρίτερα η γέννηση, τόσο περισσότερα προβλήματα θα έχει το μωρό. Εξαιρετικά πρόωρα μωρά μπορεί να έχουν σωματικά και διανοητικά προβλήματα που συχνά είναι μόνιμα. Εάν έχετε πρόωρο τοκετό, ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει ένεση στεροειδών που θα βοηθήσει τους πνεύμονες των μωρών να αναπτυχθούν. Εάν ο επαπειλούμενος  πρόωρος τοκετός ΑΝΑΣΤΑΛΛΕΙ έγκαιρα με φαρμακευτική αγωγή, μπορεί ακόμη και να σταματήσει για αρκετές ημέρες.
  • Εμβρυϊκή απώλεια: Μερικές φορές, ένα από τα μωρά μπορεί να πεθάνει, συνήθως στις αρχές της εγκυμοσύνης. Εάν συμβεί  αυτό, συνήθως δεν επηρεάζει το άλλο μωρό και προκαλεί μόνο μικρή αιμορραγία. Ωστόσο, εάν ένα δίδυμο πεθάνει αργότερα κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να είναι επιζήμιο  προβληματικό για το άλλο μωρό.

Ο γιατρός σας θα φροντίσει να παρακολουθήσει την δίδυμη εγκυμοσύνη σας πολύ προσεκτικά για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν προβλήματα. Αυτό θα περιλαμβάνει τη λήψη εξετάσεων αίματος, τακτικούς υπερήχους, ελέγχους καρδιοτοκογραφικους και ελέγχους βιοφυσικου προφιλ.

ΤΟΚΕΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΔΥΜΟΣ ΚΥΗΣΗ

Ο τρόπος γέννησης των μωρών σας εξαρτάται από τη θέση προβολής, την υγεία και το βάρος τους. Μερικές φορές, τα δίδυμα μπορούν να γεννηθούν κολπικά. Εάν το πρώτο δίδυμο βρίσκεται σε θέση κεφαλικής προβολής, συνήθως μπορεί να γεννηθεί κολπικά και το ίδιο με το δεύτερο δίδυμο, εφόσον και αυτό βρίσκεται με κεφαλική θέση προβολής. Εάν το δεύτερο δίδυμο δεν είναι  με κεφαλική θέση προβολής, μερικές φορές είναι ακόμη δυνατό να γίνει κολπικός τοκετός. Ωστόσο, εάν το μωρό είναι μεγάλο ή σε δύσκολη θέση, μπορεί να διενεργηθεί  καισαρική τομή. Συνήθως, ο κολπικός τοκετός  με δίδυμα μπορεί να είχε καθυστερημένη εξέλιξη και πρόοδο.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ ΝΕΟΓΝΩΝ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΤΟΚΕΤΟ

Ο τρόπος που θα πρέπει να φροντίζετε τα δίδυμα σας εξαρτάται από την υγεία τους κατά τη γέννηση και από το εάν γεννήθηκαν προωρα . Συνήθως, η φροντίδα τους δεν διαφέρει  σε σχέση με την μονήρη εγκυμοσύνη. Ωστόσο, η παρουσία δύο νεογέννητων μωρών μπορεί να είναι πολύ αγχωτική για τις γυναίκες. Δύο μωρά που κλαίνε και δύο φορές περισσότερες αλλαγές πάνας ,μπορεί να προκαλέσουν εκνευρισμό και αγνός . Εάν αισθάνεστε έτσι, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό και τους φίλους σας για αυτά τα συναισθήματα.

Είναι δυνατό να θηλάσετε και τα δύο μωρά ταυτόχρονα. Δεδομένου ότι και τα δύο στήθη σας θα παράγουν γάλα, θα αυξηθεί με τον καρό η παραγωγή του ,  έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες και των δύο μωρών σας. Εάν θηλάζετε δίδυμα, είναι σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά και να τρώτε υγιεινά. Η λήψη βιταμινών είναι επίσης σημαντική αυτή τη στιγμή.