Ινομυώματα ΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ρωτήστε για το ενδεικτικό κόστος 2310287201

Τι είναι τα ινομυώματα;

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι καλοήθες μορφωματα που αναπτύσσονται στη μήτρα. Σχεδόν το 50% των γυναικών θα εμφανισουν ινομυώματα της μήτρας έως την ηλικία των 50 ετών. Αυτά είναι καλοήθες (μη καρκινικα) μορφωματα , αλλά μπορούν να οδηγήσουν σε συμπτώματα που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής σας.

Τι προκαλεί τα ινομυώματα;

Η ακριβής αιτία των ινομυωμάτων δεν είναι γνωστή, αλλά είναι πιο συχνα εμφανιζομενα  σε γυναίκες Αφρο-Καραϊβικής καταγωγης Τα ινομυώματα συνήθως αναπτύσσονται αργά και μερικές φορές μπορούν να μεγαλωσουν σε  εντυπωσιακό μέγεθος ακόμη και μέχρι το μέγεθος μιας πλήρους εγκυμοσύνης!

Τα ινομυώματα εξαρτώνται από τα οιστρογόνα και συνεπώς είναι ασυνήθιστα πριν από την ηλικία των 20 ετών και τείνουν να συρρικνωθούν μετά την εμμηνόπαυση.

Ποια είναι τα  πιο κοινά συμπτώματα;

Τα ινομυώματα είναι γνωστό ότι προκαλούν συμπτώματα που σχετίζονται με την περίοδο. Οι βαριές περίοδοι ή αλλιως μηνορραγιες και η κόπωση λόγω αναιμίας είναι κοινά συμπτώματα. Με αυξανόμενο μέγεθος, τα ινομυώματα μπορούν να γίνουν αισθητά ως κοιλιακή μάζα και μπορούν να πιεσούν στην ουροδόχο κύστη οδηγώντας σε συχνουρια,επειξη προς ουρηση ακομα  και να οδηγησουν σε επειγουσες καταστασεις.

Πώς γινεται η διάγνωση;

Η εξεταση με ενδοκολπικο υπερηχο  είναι ο καλύτερος τρόπος για την ανίχνευση του μεγέθους και της θέσης των ινομυωμάτων της μήτρας.

Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας;

Η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος και τη θέση των ινομυωμάτων και των συμπτωμάτων που προκαλούνται. Τα ασυμπτωματικά ινομυώματα μπορει να μην χρειασθουν θεραπεια αμεσα.

  • Συντηρητικη (φαρμακευτικη) αντιμετώπιση των συμπτωμάτων: μείωση της βαρύτητας των περιόδων και θεραπεία της αναιμίας.
  •  Υστεροσκοπική εκτομή: Κατάλληλο για ινομυώματα εντός της κοιλότητας (υποβλεννογονια).
  • Λαπαροσκοπική μυομεκτομή: Κατάλληλο για ινομυώματα μεγέθους έως 10 εκατοστών.
  • Λαπαροτομικη( ανοικτη) μυομεκτομή: Διατηρείται για  τα πολύ μεγάλα  σε μεγεθος και πολυάριθμα ινομυώματα
  • Εμβολισμός της μήτρας: Θεραπεία για τον αποκλεισμό της παροχής αίματος των ινομυωμάτων η οποια οδηγει  σε συρρίκνωση τους.
  • Εστιασμενο Υπερηχογράφημα με καθοδήγηση υπο  Μαγνητική τομογραφία: Νέα θεραπεία χρήσιμη για ινομυώματα μικρού- μεσαίου μεγέθους
  • Υστερεκτομή (λαπαροσκοπική ή ανοιχτή): Μόνιμη λύση κατάλληλη για γυναίκες με σοβαρά συμπτώματα που έχουν ολοκληρώσει την οικογένειά τους

Μπορούν να αντιμετωπιστούν τα ινομυώματα με χειρουργική Λαπαροσκοπικη;

Πολύ συχνά, τα ινομυώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με χειρουργική επέμβαση Λαπαροσκοπικη. Εάν τα ινομυώματα εισβάλλουν στην κοιλότητα της μήτρας, μπορούν να εκτοπιστούν εύκολα (υστεροσκοπική εκτομή). Η λαπαροσκοπική μυομεκτομή είναι κατάλληλη για ινομυώματα μεγέθους έως 10 εκατοστών και συνήθως 1-3 ινομυώματα μπορούν να αφαιρεθούν με μία διαδικασία λαπαροσκοπικη. Τέλος, εάν απαιτείται υστερεκτομή, μπορεί συχνά να πραγματοποιηθεί ως διαδικασία Λαπαροσκοπικα υπο συγκεκριμενες ενδειξεις και προυποθεσεις.

Μπορεί τα ινομυώματα να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη;

Παρουσία ινομυωμάτων, η εγκυμοσύνη εξελίσσεται συχνά χωρίς προβλήματα, αλλά μπορεί επίσης να να προκαλεσει επιπλοκες . Τα ινομυώματα μπορούν να κάνουν πιο δύσκολη την εγκυμοσύνη και μπορεί επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού. Είναι πιο πιθανό να έχετε μια ανωμαλη προβολή  ή εγκάρσιο σχημα και  να χρειάζεστε καισαρική τομή. Η αιμορραγία μετά τον τοκετό μπορεί επίσης να είναι πρόβλημα. Επισκεφθείτε το γιατρό σας για να δείτε εάν είναι απαραίτητη η απομάκρυνση των ινομυωμάτων πριν μείνετε έγκυος.

Υπάρχει κίνδυνος κακοήθειας των ινομυωμάτων;

Αυτό είναι πολύ σπάνιο και αναφέρεται ως 1 στα 1000( η γνωστη ως Σαρκωματωδης εξαλλαγη) η οποια ειναι ενα ειδος ιδιαιτερα επιθετικου και ταχεια αναπτυσομενου γυναικολογικου καρκινου. Εάν τα ινομυώματα αναπτύσσονται με πολύ γρήγορο ρυθμό,τοτε τιθεται η κλινικη υποψια και μπορεί να χρειαστεί  και  διενεργεια μαγνητικής τομογραφίας για να λάβουμε  περισσότερες πληροφορίες. Η οριστικη και τελεσιδικη διαγνωση παρεχεται μετα το χειρουργειο και την ιστολογικη εξεταση του παρασκευασματος.