Τι είναι η ενδομητρίωση;
Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση όταν το ιστολογικο υλικο του ενδομητριου εκτοπιζεται έξω από τη μήτρα. Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, αυτός ο ιστός του ενδομητριου αιμορραγεί και διογκώνεται και αντι να διαφευγει εκτος της μητρας μεσω του τραχηλου,διοχετευεται εξω απο την μητρα σε γειτονικες ανατομικες δομες της ενδοπεριτοναικης κοιλοτητας. Ο πόνος κατά τη διάρκεια περιόδων είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα ενδομητρίωσης.
Οι κοινές τοποθεσίες για ενδομητρίωση βρίσκονται πίσω από τη μήτρα (κατά μήκος των συνδέσμων της μήτρας), στις ωοθηκες και στο εντέρο. Η ενδομητρίωση είναι πολύ συχνή σε 10% των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και ενα ποσοστο απο αυτες δεν θα παρουσιάσουν όλα τα συμπτώματα. Επηρεάζει τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία ανεξάρτητα από τη φυλή και την εθνικότητα.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης;
Εκτός από τον πόνο κατά τη διάρκεια περιόδων, ο πόνος που σχετίζεται με τη σεξουαλική επαφή είναι επίσης ένα τυπικό σύμπτωμα ενδομητρίωσης (δυσπαρευνια). Μερικές φορές αυτός ο πυελικός πόνος μπορεί να διαρκέσει όλη τη διάρκεια του κύκλου. Ο πόνος μπορεί επίσης να συσχετιστεί με ενδομητριωτικές κύστεις των ωοθηκών (κύστεις σοκολάτοειδεις ή ενδομητρίωμα) και εμπλοκή του εντέρου. Η εμπλοκή του εντέρου (ορθοκολπική ενδομητρίωση διαφράγματος) είναι σχετικά ασυνήθιστη αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα κατά τη διάρκεια περιόδων.
Πώς γινεται η διαγνωση της ενδομητρίωσης;
Το κλινικό ιστορικό και η εξέταση θετουν την κλινικη υποψια για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης. Εάν η ενδομητρίωση εχει προσβαλει τις ωοθήκες, αυτές οι κύστεις της ενδομητριωσης μπορούν να διαγνωστούν κατά τη διάρκεια εκτελεσης ενδοκολπικου υπερήχου.
Η διαγνωστικη λαπαροσκόπηση είναι η καλύτερος μεθοδος για την διαγνωση της ενδομητρίωσης. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται υπό γενικη αναισθησια και συχνά η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα.
Η μαγνητικη κοιλιας (ΜRI) συνηθως παρουσιαζει φτωχα διαγνωστικα αποτελεσματα για την ενδομητριωση .
Ποια είναι η θεραπεία για την ενδομητρίωση;
Η ενδομητρίωση μπορεί να αντιμετωπιστεί με ιατρικά ή χειρουργικά μέσα:
- Η τρικυκλικη ληψη του αντισυλληπτικού χαπιού (λήψη 3 πακέτων αντισυλληπτικων ,συνεχεια, χωρίς διάλειμμα) είναι ο ευκολότερος τρόπος αντιμετώπισης της ενδομητρίωσης. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνετε ένα μεγαλύτερο κενό μεταξύ των περιόδων δίνοντας στο σώμα σας ένα παράθυρο ευκαιρίας για να θεραπεύσει την ενδομητρίωση.
- Η λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση είναι συχνά ο καλύτερος τρόπος για τη θεραπεία της ενδομητρίωσης. Οι εστιες της ενδομητρίωσης μπορουν να καυτηριαστουν ή να αφαιρεθουν κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης.
- Εάν προσπαθείτε για εγκυμοσύνη, η ίδια η εγκυμοσύνη μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπεία για την ενδομητρίωση, καθώς δεν θα έχετε περιόδους έως και 12 μηνών εάν είστε έγκυος!
Πώς μπορείτε να αποτρέψετε την επανεμφάνιση της ενδομητρίωσης;
Η υποτροπή της ενδομητρίωσης εμφανίζεται στο 15% των περιπτώσεων. Ο χειρουργός σας μπορεί να σας προτείνει είτε να κάνετε ενέσεις (GΝRH Αναλογα )είτε να κάνετε ληψη αντισυλληπτικων δισκιων μετά τη διαδικασία. Το ενδομητριο σπιραλ Mirena σχετίζεται επίσης με μείωση του κινδύνου υποτροπής.
Μπορεί η ενδομητρίωση να επηρεάσει τη γονιμότητα;
Η ενδομητρίωση μπορεί να σας δυσκολέψει να μείνετε έγκυος ανάλογα με τον βαθμό και την βαρυτητα της νοσου. Η χειρουργική θεραπεία της ενδομητρίωσης σχετίζεται με την αύξηση των πιθανών αυτοματης σύλληψης και επίσης με την αυξηση των ποσοστων εγκυμοσύνης μετα απο εξωσωματική γονιμοποίηση.
Εάν έχετε ενδομητρίωση και είστε έγκυος, είναι απίθανο να προκαλέσετε επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Στην πραγματικότητα, η εγκυμοσύνη μπορεί μερικές φορές να μειώσει τα συμπτώματα, αν και αυτά μπορεί να επιστρέψουν μετά τη γέννηση και το θηλασμό όταν ο κύκλος επανέλθει στο φυσιολογικό.
Μπορεί η διατροφή να βοηθήσει στην ενδομητρίωση;
Ναι, η διατροφική υποστήριξη μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη βοήθεια του πάσχοντος από την ενδομητρίωση υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και τη φλεγμονή καθώς και τις οδούς αποτοξίνωσης. Επειδή η ενδομητρίωση θεωρείται ότι κυριαρχεί σε οιστρογόνα, η υποστήριξη του ήπατος και του πεπτικού συστήματος μέσω της τροφής είναι υψίστης σημασίας.
Μια δίαιτα για την υποστήριξη ενός πάσχοντος από ενδομητρίωση πρέπει να είναι:
Υψηλή σε έντονα χρωματισμένα, φρέσκα λαχανικά για υποστήριξη τόσο της ανοσίας όσο και της αποτοξίνωσης. Προτιμήστε την πράσινη οικογένεια «brassica», όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Brussels και το λάχανο και προσθέστε πολλά βαθιά κόκκινα και μοβ λαχανικά. παντζάρια, μοβ καρότα «κληρονομιάς», κόκκινα κρεμμύδια, κόκκινο λάχανο. Οι πατάτες τηγανιτές και οι σούπες μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να μεγιστοποιηθεί η πρόσληψη λαχανικών.
Συμπεριλάβετε πολλές τροφές πλούσιες σε «βασικό λίπος» για το αντιφλεγμονώδες όφελος. Τρώτε λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, πέστροφα, ρέγγα, σαρδέλες) 2-3 φορές την εβδομάδα και καταναλώνετε καθημερινά μια χούφτα ωμών ξηρών καρπών και σπόρων. Δοκιμάστε αμύγδαλα, σπόρους κολοκύθας, κουκουνάρι, καρύδια, σπόρους chia και χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας ελαιόλαδο ή λιναρόσπορο σε σαλάτες. Επιπρόσθετα, μειώστε την εξάρτηση από την καφεΐνη, τον καπνό και το αλκοόλ, τα οποία επιβαρύνουν το ήπαρ.