Η πρόπτωση του εμπρόσθιου τοιχώματος του κόλπου, επίσης γνωστή ως πρόσθια, συμβαίνει λόγω της εξασθένησης του στρώματος του ιστού (της περιτονίας) που διαιρεί την ουροδόχο κύστη και τον κόλπο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αίσθημα πληρότητας ή αισθημα βαρους στον κόλπο και μια δυσάρεστη διόγκωση που πηγαίνει κάτω από το άνοιγμα του κόλπου. Η συγκεκριμένη κατάσταση ονομάζεται κυστεοκηλη. Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν μια δυσκολία ή επείγουσα ανάγκη κατά την ούρηση ή μια συχνότερη ανάγκη να πάνε στην τουαλέτα.
Αποκατασταση πρόσθιου κολπικου τοιχωματος / Αποκατασταση της ουροδόχου κύστης(Προσθια Κολπορραφια).
Επίσης γνωστή ως Κολπορραφια , αυτή η διαδικασία χρησιμοποιείται για την ενίσχυση και επιδιόρθωση του περιθωριακού στρώματος στήριξης που βρίσκεται μεταξύ του κόλπου και της ουροδόχου κύστης. Ο σκοπός της χειρουργικής επέμβασης είναι να παρέχει ανακούφιση για τα συμπτώματα που σχετίζονται με την πρόπτωση, καθώς και να βελτιώσει τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης.
Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης;
- Η διαδικασία πραγματοποιείται με γενικη αναισθησια συνηθως. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι εκτέλεσης μιας πρόσθιας επισκευής, αλλά εδώ περιγράφουμε τον πιο κοινό τύπο.
- Πρώτον, γίνεται μια τομή στον κόλπο, κατά μήκος του μέσου του μπροστινού τοιχώματος που ξεκινά από την είσοδο του κόλπου και τελειώνει κοντά στην κορυφή. Το δέρμα διαχωρίζεται από την υποκείμενη περιτονιακή στιβάδα και ο εξασθενημένος ιστός επισκευάζεται με ράμματα που μπορούν να απορροφηθούν στο σώμα για αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Ο χρόνος που απαιτείται για την πλήρη απορρόφηση ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο / υλικό που χρησιμοποιείται.
- Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει περίσσεια του κολπικού δέρματος που πρέπει να αφαιρεθεί. Αυτό θα κλείσει με απορροφήσιμα ράμματα που διαρκούν μεταξύ 4-6 εβδομάδων για να διαλυθούν.
- Μερικές φορές, πραγματοποιείται μια διαδικασία που ονομάζεται κυστεοσκόπηση για να ελέγξετε εάν η κύστη είναι φυσιολογική και ότι δεν έχει υποστεί βλάβη κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
- Ο χειρουργός μπορεί να τοποθετήσει μια ειδικη γαζα στον κόλπο, μαζί με έναν καθετήρα στην ουροδόχο κύστη. Αυτά συνήθως αφαιρουνανται εντός 48 ωρών και χρησιμοποιούνται για την αποφυγή υπερβολικών μώλωπων και αιμορραγίας του κόλπου.
- Αυτή η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται συχνά με άλλες διαδικασίες επισκευής, όπως η κολπική υστερεκτομή, η επισκευή του οπίσθιου κολπικού τοιχώματος και η θεραπεία της ακράτειας.
Μετεγχειρητική
- Οι ασθενείς θα ξυπνήσουν στο νοσοκομείο με ενα ορο ενδοφλεβιο και μερικές φορές έναν καθετήρα στην κύστη τους. Μπορεί επίσης να υπάρχει ειδικη γαζα στον κολπο για να σταματήσει η κολπική αιμορραγία. Όλα αυτά θα αφαιρεθούν εντός 48 ωρών μετά την επέμβαση.
- Η κρεμώδης απόρριψη είναι φυσιολογική για πολλούς ασθενείς μετά τη διαδικασία και αυτό μπορεί να διαρκέσει περίπου 4-6 εβδομάδες. Μόλις τα ράμματα αρχίσουν να απορροφώνται στο σώμα, η απόρριψη θα μειωθεί. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε έντονη μυρωδιά, συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό σας. Ένα λεπτό, καστανό αίμα είναι επίσης φυσιολογικό για περίπου μια εβδομάδα περίπου μετά την επέμβαση.
- Οι ασθενείς θα πρέπει να αποφεύγουν έντονες δραστηριότητες, όπως άσκηση, ανύψωση, βήχας, δυσκοιλιότητα ή πίεση κατά την πρώιμη περίοδο μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ο γιατρός σας μπορεί να σας δώσει μια πιο σωστη αξιολογηση για τους χρόνους επούλωσης, ανάλογα με τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης που είχατε και τις ατομικές σας ανάγκες, αν και οι περισσότεροι ασθενείς συνιστάται να έχουν μεταξύ 2-6 εβδομάδων εργασία. Αυτό, φυσικά, εξαρτάται από τον τύπο εργασίας που έχετε και τη σοβαρότητα της χειρουργικής σας επέμβασης.
- Συνιστάται οι ασθενείς να μην προσπαθούν να κάνουν σεξ για τουλάχιστον έξι εβδομάδες και μόνο τότε έως ότου αισθάνονται έτοιμοι να το κάνουν. Η λίπανση χρησιμοποιείται συνήθως για να βοηθήσει στην ανακούφιση της ταλαιπωρίας ή δύσκολα όταν κάνουμε ξανά σεξουαλική επαφή μετά από χειρουργική επέμβαση.
Χειρουργικά ποσοστά επιτυχίας
Το ποσοστό επιτυχίας για μια χειρουργική επέμβαση επισκευής του πρόσθιου τοιχώματος κυμαίνεται μεταξύ 70-90%. Μπορεί να υπάρχει πιθανότητα η πρόπτωση να επιστρέψει στο μέλλον ή σε άλλη περιοχή του κόλπου, οπότε οι ασθενείς ενδέχεται να χρειαστεί να υποβληθούν σε επαναλαμβανόμενη διαδικασία.
Χειρουργικές επιπλοκές
Υπάρχει πάντα κίνδυνος επιπλοκής με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν, περιλαμβάνουν:
- Οι αναισθητικές επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες.
- Η υπερβολική αιμορραγία που απαιτεί μετάγγιση αίματος εμφανίζεται σε λιγότερο από το 1% των γυναικών μετά από κολπική χειρουργική επέμβαση.
- Η μετεγχειρητική λοίμωξη στις κολπικές ή πυελικές περιοχές είναι σπάνια.
- Η μόλυνση της ουροδόχου κύστης, γνωστή ως κυστίτιδα, εμφανίζεται σε περίπου 6% των γυναικών, αλλά είναι πιο συχνή σε εκείνες που έχουν εισαχθεί καθετήρας. Η κυστίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα χρησιμοποιώντας αντιβιοτικά.
Επιπλοκές που σχετίζονται ειδικά με την επισκευή του πρόσθιου κολπικού τοιχώματος, ειναι:
- Οδυνηρή επαφή, επίσης γνωστή ως δυσπαρένεια, εμφανίζεται σε ορισμένες γυναίκες και συχνά είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο, πολλές γυναίκες αναφέρουν μια πιο άνετη σεξουαλική ζωή μετά από χειρουργική επέμβαση επιμήκυνσης.
- Η βλάβη της ουροδόχου κύστης ή των ουρητήρων είναι ασυνήθιστη και, εάν συμβεί, μπορεί να επιδιορθωθεί με χειρουργική επέμβαση.
- Stress Urinary Incontinence – η οποία μπορεί να συμβεί μετά από ιδιαίτερα μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις επισκευής του πρόσθιου κολπικού τοιχώματος